Ahad, 24 Julai 2011

~mkanan kegemaranku~

Assalamualaikum...
mood ak ari ni ceria...seceria cm cuace ari ni...pagi sejuk2...nk masuk mlm nk hujan...ha3...
ari ni ak x mau dh nk bersedih2...sedih2 pn nk wt cmner..dh takdir nk jdi cm ni...aper leh wt..
ari ni ak nk cite sal mkanan kegemarn ak...
mkanan kegemarn ak hotplate...ala...
mkanan yg ada dlm pinggan tembaga tu...
 haha....ni la mknan tu..best wa ckp lu...
ak mle minat mknan ni mase 3 taun yg lepas...mknan ni member ak yg syor kt ak..
ak pn aper lgi try r rse...
rse 1 sudu cm best,...
rse lak 1 sudu lagi fuuuhhhhh....
memg best r..rugi sape yg xminat mkanan ni...
ak sampai cri2 resipi nk wt mknana ni..mudh ajer rupenye...
nk tau resepi die cmner??
mai ak bgitau kt korang....

                               <<<<<.>>>> RESIPI WT HOTPLATE<<<<.>>>>

mle2 sediakan bhannye dahulu...
bhan2 nye ialah...
1)mee lidi....
2)bawang merah
3)bawang putih
4)lada kisar
5)halia
6)kicap manis
7)kicap pekat
8)sos tiram
9)cendawan
10)garam
11)kiub ayam
12)ayam
13)air rebusan ayam
14)gula
                                          ::CARA2NYE::

Rebus ayam dulu,,,pastu korang msukkn bawang merah,bwang putih yg telh dikisar...n lada kisar...
tumis sampai naik bau..halia korang bleh pilih samada mau masukkn dlm tumis bhn2 yg dikisar tdi @ nk kisar skli dgn bawang merah n bawang putih..ikt kretiviti koranghe3....pas2 masukkn air rebusan ayam...msukkn kicap manis,kicap pekat n sos tiram...
msukkan kiub ayam,garam,gula...tggu sampai mendidih bru la masukkn ayam n cendawan....nk pekatkn kuah tu korang bleh masukkan tepung jagung skit supaya kuah jdi pkat...
pastu mee lidi lak korang rebus la sampai die lembut...
mudah jer la wt ni...x sush pn...klu x sedp korang mkn jelah..korang yg mask..huhuhu..
senang jer kan??mask itu mudh n menyeronokkan bukan...hahaha..
selamt mencube...